For job seekers
CV examples

Letölthető életrajz minták hamarosan!

 
Tanácsok önéletrajz-íráshoz
There are no translations available.

CV írás szabályai


Formai elvárások

 

A jó cv átlátható, egyszerű, esztétikus, maximum 2-2 1/2 oldal, tagolt, szellős, nagy margók, fekete-fehér.Ne használjunk több féle betű típust, ne emeljünk ki feleslegesen, ne legyen benne helyesírási hiba, (még vessző sem) Nagyon komoly szűrő!Szükséges-e a fénykép?Jobb ha van fénykép a cv-n, de nagyon nem mindegy, hogy milyen! Rengeteg féle képet küldenek az álláskeresők, azonban sok esetben nem a megfelelő kép kerül a pályázati anyagra.Ha nem is megyünk el profi fotóshoz, akkor is vegyük a fáradságot, hogy kifejezetten a célnak megfelelő kép kerüljön a cv-re. Kérjük ki barátaink véleményét, hogy szerintük megfelelő, élethű-e a kép, amit szeretnénk tovább küldeni. Ne használjunk nyaralásról kivágott, baráti összejöveteleken készült képet, esküvőn készültet, ha lehet kerüljük a napszemüveg a homlokra tolva képet, egész alakos, gyerekes fotót stb.


Tartalmi követelmények

 

Az önéletrajz célja, hogy behívjanak interjúra! Mi kell ehhez? Mindenképpen tájékozódni szükséges, hogy az adott iparág, ahol érdekeltek vagyunk, általában milyen elvárással van a pályázók felé, így cégre tudjuk szabni a cv-ket. Érdemes elgondolkodni azon, mi mit várnánk el, ha fel szeretnénk venni valakit.A legcélravezetőbb forma, az úgynevezett amerikai típusú

önéletrajz. Időben visszafelé haladva a tanulmányok és a munkahelyi tapasztalatok, eredmények vázlatos, jól áttekinthető felsorolása.Gyakori hiba az évszámokkal történő variálás, törekedjünk arra, hogy a lehető legkevesebb hézag legyen a cv-ben. Kerüljük a félbe hagyott iskolák felsorolását, a nem releváns tapasztalat túl bő lére eresztését. Haszontalan, ha a személyes képességek felsorolására túl nagy hangsúlyt fektet valaki, mert mindenki jó kommunikációs képességgel rendelkezik, csapatjátékos, ambiciózus stb. legalábbis az önéletrajzokban.Mindig legyen update a cv!

Kerüljük a mókás, illetve munkahelyi e-mail címeket!

 

 
Motivációs,- vagy kísérőlevél
There are no translations available.

Motivációs levél tartalma

Egy beadott pályázat az esetek túlnyomó többségében tartalmaz önéletrajzot és kísérőlevelet (vagy motivációs levelet). Ennek a kísérőlevélnek azonban nagyon sok esetben túlzott szerepet tulajdonítanak a pályázók ? a különböző fellelhető útmutatások elolvasása után - és elkövetik azt a hibát, hogy a kísérőlevelük jobban megállja a helyét önéletrajzként, mint a tényleges önéletrajzuk.Hiba, ha az önéletrajz rovására írunk terjengős, minden adatot tartalmazó kísérőlevelet. Ilyen például, ha az önéletrajzban csak felsorolás-szerűen feltüntetjük a munkahelyeinket és a betöltött pozíciók megnevezését, majd az ehhez kapcsolódó feladatainkat és fontos információkat a kísérőlevélben részletezzük csak.Előfordul ugyanis adott esetekben, hogy a kiválasztásért felelős személynek nincs lehetősége végigolvasni minden önéletrajzot a kísérőlevéllel együtt (mert akár több száz pályázat érkezett be egy adott pozícióra és az illetőnek akár több ilyen pozícióval kell egyszerre foglalkoznia az egyéb napi teendőin túlmenően).Ilyen esetekben elsősorban az önéletrajzokra fókuszálnak, ezért fontos, hogy önéletrajzunk önmagában is megállja a helyét és egyértelműen mutassa a tapasztalatainkat akkor is, ha esetleg nem olvassák el mellé a kísérőlevelünket.Tehát a lényeg, hogy a kísérőlevél valóban csak kísérőlevél legyen, ne pedig a bővített önéletrajzunk. A kísérőlevél árnyalja az önéletrajzot, de nem helyettesítheti azt.Terjedelmét tekintve ne legyen több egy oldalnál. Mindig tüntessük fel a pályázott pozíciót, mivel adott vállalat egyszerre több álláshirdetést is megjelentethet. A levél legyen egyedi, igazodva a meghirdetett elvárásokhoz, képességekhez, készségekhez. Sugallnia kell, hogy a megcélzott pozíció elnyerése végett íródott.

 

 
Tanácsok a személyes interjúhoz
There are no translations available.

 

  • A megbeszélt interjúra érkezzen pontosan. Ne késsen, de lehetőleg ne is érkezzen sokkal korábban.
  • Jegyezze fel és tartsa magánál a cég elérhetőségét és a kapcsolattartó nevét.
  • Ruházata és megjelenése legyen megfelelő, ápolt (az első benyomás mindenhol nagyon sokat számít, és a cégek is nagy hangsúlyt fektetnek a személyes megjelenésre a végső döntés meghozatalában).
  • Nézzen utána a cégről fellelhető információknak (internet, újság, ismerős, stb.).
  • Az interjú alatt lehetőleg kapcsolja ki a mobiltelefonját.
  • Ügyeljen testbeszédére: a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy ember megítélésekor sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak a non-verbális jelzések, mint az, hogy miről is beszél a velünk kapcsolatba lépő. Ennek értelmében az arcjátékra, a mimikára, a test és fejtartásra, a beszédhangunk szintjére, erejére nagyon kell koncentrálni, persze nem görcsösen, mert az szintén szemet szúr.

 

 


Latest jobs

Rendszergazda

Multinacionális autóipari gyártó cég megbízásából keresünk Rendszergazda munkatársat Budapest vonzáskörzetébe.

Posted: December 6, 2018

Termékfejlesztő mérnök

Székesfehérvári autóipari gyártó cég számára keresünk Termékfejlesztő mérnök munkatársat.

Posted: November 30, 2018

Stratégiai beszerző

Multinacionális autóipari gyártó cég megbízásából keresünk Stratégiai beszerző munkatársat Budapest vonzáskörzetébe.

Posted: November 30, 2018

“If the window of possibilities opens,
don't put up the shutters!”

“If the window of possibilities opens,

don't put up the shutters!”

  • // Tel.: +36 (30) 495-2939
  • // e-mail: info?akvamarin.hu
  • // skype: akvamarin_hr